Одними з найнебезпечніших є травми хребта, які мають на увазі порушення функціонування опорно-рухового апарату. Як показує практика, у 80% випадків порушення є наслідком нещасних випадків. Але вони можуть бути пов'язані з деякими захворюваннями, які за відсутності належного лікування призводять до незворотних наслідків. Нерідко травма спричинена інфекцією, яка вражає важливі функції організму. Але однією з найнебезпечніших травм є перелом хребта.

Причини травм хребта

Травма хребта поперекового відділу та будь-яка інша можуть бути результатом падіння з великої висоти. У більшості випадків таким чином травмуються люди похилого віку, адже з віком порушується здатність координувати рухи та утримувати рівновагу.

Дорожньо-транспортні пригоди також є однією з найчастіших причин виникнення таких травм. При аваріях відбувається механічна дія на хребет. Не витримуючи тиску, відбувається травма.

Ще одна причина – падіння важкого предмета на людину. Як правило, такі травми трапляються на підприємствах, коли на працівників обрушуються конструкції. Нерідко до травм призводять і патологічні процеси, які у організмі. Наприклад, така травма може призвести до захворювання кісткової тканини.

Симптоми травм

Так, компресійний перелом хребта та інші травми супроводжуються різними симптомами. Все залежить від типу травми та її тяжкості. Деякі симптоми можуть бути яскраво виражені, тоді як інші практично не відчуваються.

За всіх без винятку травм хворий страждає від больових відчуттів. Біль може бути як легким, так і дуже гострим, виносити який без сильних знеболювальних не вийде. Внаслідок травми порушується і чутливість, адже травма призводить до деформування спинного мозку.

Однією з ознак того, що сталася травма хребта, є неприродна поза тіла, на що насамперед звертають увагу фахівці. Це може бути як перелом шийного хребця, так і вивих або декомпресійний перелом.

Як проводиться діагностика

Навіть легкий забій хребта може спричинити необоротні наслідки, якщо своєчасно не звернутися за допомогою до фахівців. Якщо ж ви отримаєте кваліфіковану допомогу співробітників центру, шанс одужати досить високий, якщо не йдеться про тяжкі захворювання, які важко піддаються лікуванню. Особливо небезпечний компресійний перелом хребта у людей похилого віку.

Щоб розпочати свій шлях до одужання, спочатку необхідно пройти комплексну діагностику. Для цього використовують сучасне обладнання, що дозволяє отримати точні результати. У деяких випадках, щоб отримати комплексну картину травми, застосовуються різні види обстеження.

Компресійний перелом це одна з найсерйозніших травм, позбутися наслідків якої все ж таки можливо, якщо своєчасно надати хворому необхідну допомогу. Тип лікування підбирається в залежності від того, яка травма мала місце. Але перша допомога має бути якнайшвидше, відразу ж після отриманої травми. Це дозволить уникнути низки серйозних наслідків.

Залежно від травми хребта лікування в Одесі підбирається індивідуально. У деяких випадках показаний прийом медикаментів, які в першу чергу позбавляють людини від больових відчуттів, що виявляються у хворих із різною інтенсивністю. Також певні групи медикаментів захищають спинний мозок.

Якщо трапляється вивих шийного хребця, можуть застосовуватися консервативні методи лікування, наприклад, фіксація ушкоджень. А ось за дуже сильних травм не уникнути хірургічного втручання, реабілітація після якого може зайняти чимало часу.

Щоб запобігти необоротним процесам, необхідно якнайшвидше звернутися за допомогою. Для цього необхідно відразу розпізнати ознаки серйозної травми. До них відносяться рясні крововиливи в області пошкодження, сильні болючі відчуття, припухлість шкіри, порушення рухової активності. При мінімальних спробах поворушитися виникають болючі відчуття, скутість рухів і неприродне положення тіла.

Якщо ви виявили всі або деякі ознаки людини, негайно звертайтеся за допомогою до фахівців. Хворому необхідно надати першу невідкладну допомогу. Далі слідує реабілітація після травми хребта, тривалість якої визначається індивідуально. Так, пошкодження спинного мозку потребує тривалої реабілітації, тоді як після незначних травм хворий може стати на ноги набагато швидшим.

Головне, пройти курс стаціонарно, краще – у спеціалізованому центрі, де працюють досвідчені фахівці, у розпорядженні яких є все необхідне обладнання та досвід проведення реабілітації навіть у найважчих випадках.